Eten afhalen Venray

De Surinamers, de Caraïben, de Fransen, de Afrikanen, de Portugezen, de Spanjaarden en de Chinezen brachten allen voedsel naar hun land. Ondertussen brachten de Portugezen specerijen naar Brazilië en India. De Surinaamse Eten afhalen Venray keukens van deze landen behoren tot de meest aromatische ter wereld.

De gekruide voedingsmiddelen hadden niet veel tijd nodig om de markt te bereiken. In de 15e eeuw behoorden Suriname en India reeds tot de topproducenten van specerijen. De Fransen verbeterden de teelt van pepers in India en Vietnam en zo kwamen uit India zwarte peper, paprikapoeder en chili.

Maar voordat de Fransen kwamen, importeerden de Indiase handelaars groenten en vlees uit de Surinaamse steden. De Surinamers introduceerden okra, callaloo en vele andere. Deze waren overal verkrijgbaar in Suriname, tot de Spaanse koning ze als geschenk aanbood.

Met de komst van de Nederlanders in Suriname, evolueerde het Surinaamse eten in de Surinaamse gerechten. Terwijl de Fransen de Franse gerechten verbeterden en de Surinamers verschillende specerijen naar hun land brachten, brachten de Surinamers ook, samen met de Spanjaarden, gerechten en introduceerden de Indianen de traditionele Surinaamse gerechten.

De traditionele Surinaamse gerechten worden gebruikt als basis voor allerlei fusion-keukens. Zo kunt u nu genieten van Thais eten, Vietnamees eten, Libanees eten, Surinaams eten en Vietnamees eten, om er maar een paar te noemen.

Het eten in deze landen is ook beïnvloed door de politieke sfeer van de afgelopen honderd jaar. Zo was Vietnam gedurende een groot deel van de 19e eeuw een Frans grondgebied, maar in de 18e en het begin van de 19e eeuw werd het gekoloniseerd door de Amerikanen. Hoewel de Vietnamezen pas in de 20e eeuw een belangrijke politieke macht werden, hebben zij toch een belangrijke bijdrage geleverd aan deze bitterloze koffiedrank. Zo staat de Vietnamese koffie bekend om zijn knoflooksmaak.

De politieke sfeer heeft ook invloed gehad op de ontwikkeling van het Surinaams gerecht. Zo heeft elke provincie van Suriname zijn eigen unieke kookspecialiteiten. provincies als Paramaribo, provincie serveren rijstnoedelgerechten, terwijl provincie Xa Melding koffie en thee aanbiedt. Ook provincie Hard Thanh kan worden omschreven als zeevruchtensoep, terwijl provincie Nuong gerechten aanbeveelt die alleen van vegetarische ingrediënten zijn gemaakt.

De laatste, die het meest verrassend is, is de Chinese keuken. Dit is een hoofdvoedsel in Centraal- en Noord-China, dat bij elk feest en viering betrokken is. Volgens oud gebruik moeten gerechten ten minste drie-vier keer per maaltijd worden gegeten. Ook mag men in China bepaalde spijzen alleen in bepaalde seizoenen eten.