Ik kan bijna garanderen dat elke cultuur in de wereld een kaasverhaal heeft. Het eigenlijke kaasmaken is niet veel meer dan ervoor zorgen dat de familie kan blijven bestaan. Van de nog steeds vrij traditionele “Zwitserse” stijl Emmental tot de pittig smakende Gorgonzola. Maar niemand zou Cheerios hebben begrepen of van Camembert zijn gaan houden als er niet dat kleine probleem was geweest dat bekend staat als melk.

Voordat ik aan de ontlading van jonge kinderen en soldaten begon, was ik meer bezig met de minder bekende kazen. Ik bedoel, zeker, de “Zwitserse” stijl Emmentaler en Gorgonzola waren melkachtig en heerlijk, maar ze waren ook vatbaar voor verbrijzelde stenen en slechte geuren. Ik had nauwelijks een Emmentaler ring gegeten voordat ik kaas zag die zo lekker smaakte dat ik er twee moest kopen. Een tijdlang graasde ik gewoon mee, de smaken waarderend, totdat de bloei weg was. Toen begon het echte werk.

De bloei was het teken dat de zomer snel naderde. Mijn eerste kennismaking met kaas was in Florence. Het was bijna onmogelijk om kaas te vinden in Italië. En als ik ze vond, was de smaak vaak niet zo goed. Gelukkig kon ik, nadat ik mijn eigen zuivelbedrijf had gevonden, mijn eigen recepten ontwikkelen. Recepten die ontworpen waren om meer bloemig en fruitig te zijn. Mijn honing smaakt niet alleen decadent, hij is ook zacht en romig. Het is een karwei om ze te maken en de geur van het bakken alleen al is genoeg om me te laten kwijlen. “Triple Crème Fraîche,” mijn favoriet, was geen uitzondering. Het is lekker in Belegde broodjes.

De meeste mensen houden van kaas en dit is een geweldige plek om ze te verrassen met een kaas cadeaupakket.

 

Lees meer:

Kaaswinkel Roosendaal
Belegde broodjes Roosendaal