Als een stuk hertenvlees onder fel licht staat, kan het een grijze of geelbruine kleur krijgen. Deze kleurverandering is een teken van vitamine E tekort. Ook smaakt een dik gesneden stuk vlees magerder en magerder kalfsvlees dunner en dunner. De oorsprong van hertenvlees is onbekend, hoewel het een wild dier kan zijn. De IJslandse naam voor het edelhert is en zou verband houden met het Germaanse “iaft” dat goed vertaald leeuw betekent. Wildpoeliers gebruiken alleen zuiver wit of weinig rood en zij regelen hoe lang hun stukken hertenvlees zullen rotten. Volgens een wildpoelier in introduceerde de burgemeester tientallen jaren geleden “vers” hertenvlees uit IJsland. Als je eenmaal de beste kippoelier voor hertenvlees hebt gevonden, kun je je aankoop beschermen en het zelf opeten. Binnen drie weken is een stuk wild klaar voor de diepvries. U kunt het alleen onder toezicht eten en altijd met een mes. Het is niet bitter, vettig en anders. Uit zichzelf is hertenvlees erg lekker. Doe een stukje over een stukje brood en u zult verrast zijn door de smaak.

Als het vlees in de kleine uurtjes wordt gegeten, mag u tegen het einde van de dag een paar koolhydraten hebben. Maar als het brood uitdroogt, zal het wild sappig zijn met een beetje zout. Al het voedsel dat je eet moet de smaak van wild hebben. De varkens en konijnen van Noorwegen noemen de bruine stukjes “mer give” en de blauwe “mer thunk” en vandaar het verband met herten. De eerste keer dat u een stuk hertenvlees eet, tovert u ook een glimlach op uw lippen en trouwt u uw vrouw ermee. Sappig vlees wordt ook wel einkorn volsop genoemd, een woord uit een van de andere talen die in het noordpoolgebied worden gesproken. De term komt van de grote hoeveelheid vet. Het Scandinavische spreekwoord zegt: “Het is beter te eten zonder te drinken dan te drinken en te eten zonder te eten”. Geen wonder dat zoveel culturen in Noord-Europa al bekend zijn met hert. In de meeste IJslandse hausparks vinden we wel een stukje hertenvlees. Als de rivier niet te bereiken is, kun je een plastic zak gebruiken om je vlees te verzamelen. Geniet ervan!

Lees meer:
Label rouge kip Zandvoort